Smerter i en arm kan komme fra mange forskellige strukturer, overordnet set kan man have smerter i arme, albue og håndled. Man kan også have smerter i flere led og muskler på samme tid. Hos JustHealth kan vi hjælpe dig med at stille den rigtige diagnose og lægge en målrettet behandlingsplan.

Tennisalbue

Tennisalbue, på fagsprog også kaldet lateral epicondylitt, er en overbelastning af senen som hæfter på ydersiden af albueleddet. Ca 1-2% af befolkningen i alderen 35-50 år rammes af tennisalbue. I de fleste tilfælde har smerterne ikke noget med tennis at gøre.

Tennisalbue

Golfalbue

Golfalbue, eller medial epicondylitt, er en overbelastning af senen, der hæfter på indersiden af albueleddet.

De typiske symptomer ved golfalbue:

 • Ondt i albuen omkring det inderste knoglefremspring.
 • Det kan evt. føles som albuesmerter, der stråler let ned langs underarmens inderside/forside.
 • Der er som regel ikke smerter i hvile.
 • Albuesmerterne kommer typisk ved fysisk aktivitet som involverer fingrenes/håndleddet og albuens muskler, og forværres jo længere tid aktiviteten udføres.
Golflbue

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom er en tilstand som gør at en af underarmens store nerver (medianus), der fører følelsessansen til hånden (tommel, pegefinger og langfinger) kommer i klemme i håndleddet, også kaldt karpaltunellen.

Hvad er symptomerne?

 • Smerter, prikkende og sovende fornemmelse og/eller nedsat følelse i nervens forsyningsområde – hyppigst i langfinger og pegefinger
 • Nedsat kraft og svind af muskler i tommelfinger
 • Symptomerne bliver ofte værre om natten, eller når armen holdes i ro. Det hjælper at ryste eller massere hånden
 • Nedsat følelse på fingerspidserne gør det vanskeligt at håndtere små ting, fx synåle og mønter
 • Nedsat kraft, når tommelfinger presses mod lillefinger
 • Du bliver mere fummelfingret – taber ting
 • Nedsat kraft ved bøjning af tommelfinger, pegefinger og langfinger
Carpaltunnel

Triggerpunkter med udstrålende smerte til arm og hånd

Triggerpunkter og myoser findes i overbelastet, eller spændt muskel, som giver strålende smerte et andet sted. Det vil sige smerte et andet sted, end hvor muskelknuden faktisk sidder.

 

 

 

 

 

 

 

Slimsækbetændelse albue (students elbow)

Slimsækbetændelse på albuen (bursitis) betegner en irritationstilstand i slimsækken, der er placeret mellem huden og albuens knoglefremspring på bagsiden.

Slimsækbetændelsen kan inddeles i 3 typer:

 • Traumatisk bursit: Skyldes tryk eller friktion af bursaen
 • Inflammatorisk bursit: Ses oftest ved inflammatorisk ledsygdom, som leddegigt (rheumatoid artrit) eller krystal-artropatier (urinsyregigt m.v.)
 • Infektiøs bursit: Bakteriel infektion af slimsækken, ofte efter rift eller sår i huden.

Symptomer:

Der opleves typisk ømhed og hævelse på bagsiden af albuen. Smerterne forværres ved bevægelse i albueleddet, og særligt ved tryk, f.eks. ved at støtte albuen på hårdt underlag. Ved infektiøs bursit opleves også ofte rødme og varme i området, ligesom der kan opstå feber og almen utilpashed.

Årsager:

Som ovenfor nævnt, kan årsagerne være tryk eller friktion/gnidning, inflammatorisk sygdom eller bakteriel infektion af slimsækken. Den hyppigste form skyldes tryk/friktion. Klassisk betegnes denne type for “Student’s elbow” / “Studenter-albue”, da slimsækken kan irriteres ved lang tids læsning, hvor hovedet støttes i hænderne, og albuerne hviler på skrivebordet.

Behandling:

Ved mistanke om infektiøs bursit bør man opsøge læge snarest, idet der kræves behandling med penicillin, og tilstanden kan forværres markant uden behandling.

Slimsækbetændelse albue kan let diagnosticeres ved hjælp af ultralydsscanning. Det er væsentligt at få stillet korrekt diagnose, herunder om der er anden årsag til symptomerne, eller om der f.eks. er mistanke om infektiøs bursit.

Ved inflammatorisk slimsækbetændelse vil det ofte være relevant at tømme slimsækken, samt give indsprøjtning med binyrebarkhormon for at dæmpe inflammationen.

Det er vigtigt at undlade den aktivitet, der fremkalder smerter/ømhed, idet dette forlænger helingsprocessen. Ved arbejdsrelaterede gener bør man bruge albuebeskyttere.

Man kan desuden anvende antiinflammatorisk medicin (NSAID) som Ipren.
Er du i tvivl om brugen af medicin, bør du spørge din behandler til råds.

Åbningstider:

Mandag 8:00 – 17:00
Tirsdag 8:00 – 17:00
Onsdag 8:00 – 17:00
Torsdag 8:00 – 17:00
Fredag 8:00 – 14:30
Lørdag og Søndag Lukket

BOOK EN TID

Kontakt os

Her kan du se det tidsrum hvor vi er tilgængelige i klinikken

 • Mandag - Torsdag

  8:00 - 17:00

 • Fredag

  8:00 - 15:00

 • Lørdag - Søndag

  Lukket