Sportsskade
Håndboldskader
Fakta
-
Håndbold er den hyppigste årsag til idrætsskader hos kvinder
-
For mænd er håndbold den anden hyppigste årsag til skader forbundet med idræt
-
Årsagen til skaderne er sammenstød og kropstacklinger
-
Kvinder har større risiko for at overrive korsbånd i knæleddene ved håndbold end mænd. Og håndbold er den største årsag til korsbåndsskade hos kvinder
Hvem er mest udsat for håndboldskader?
Ca. 11.000 håndboldskader behandles på skadestue hvert år. Heraf er lidt flere skader på arme end på ben. Flere kvinder end mænd beskadiges, og kvinder har større risiko for overrivning af forreste korsbånd i knæleddet.
Den hyppigste årsag til skader er sammenstød og kropstacklinger. Men skader uden spillerkontakt er også almindelige.
Hvilke skader er de hyppigste?
Ledskader er den klart dominerende gruppe skader i håndbold. Skader på knæleddets korsbånd og større skulderskader er de mest frygtede af ledskaderne.
Håndbold er den hyppigste årsag til korsbåndskader hos kvinder. Størstedelen er dog mindre forstuvninger, som ikke giver varige mén.
Knoglebrud skader udgør 15 %. Det samme gælder for stød- og slagskader. Stød- og slagskader fører oftest til indre blødninger, fx blødning omkring led samt i og omkring muskulatur eller sener.
Blandt skader i skulder/ arm og hånd hører skulderluksation og overrivning af rotator cuff i skulderen til de alvorligste. De kan føre til skade på både ledbånd, ledkapsel og sener og herudover til mindre brudskader.
De allerfleste skader i håndbold er af lettere karakter og giver ikke varige men. De mere alvorlige ledskader som korsbåndsskade giver oftest varige mén.
Sportsskader indenfor håndbold er relativt almindelig, da håndbold er en fysisk krævende idræt som indebærer løp, kast, stød og kontakt med modstanderen.
Her er nogen av de skader som kan opstå i håndbold:
-
Skulderskader: Overbelastningsskader som senebetændelse, frossen skulder eller rotator cuff-skader kan opstå på grund av gentagen kastning og tackling.
-
Kneskader: Korsbåndsskader, menisklesioner og ledbåndsskader kan opstå på grund av vrid eller direkte traume.
-
Ankelskader: Ankelskader som forstuvede eller brækte ankler er normalt, specielt når spillere laver pludselige ændringer i retning eller bliver skubbet.
-
Håndledsskader: Håndboldspillere kan pådrag sig håndledsskader, som brud eller forstuvelser, fra fald eller kollisioner.
-
Muskelskader: Som med andre idrætter, kan muskelfiber og afrivning opstå på grund av intens fysisk aktivitet, især i lårmusklerne (quadriceps og hamstrings) og lægmusklerne.
-
Overbelastningsskader: Langvarig deltagelse i håndbold kan føre til overbelastningsskader som senebetændelse og slidgigt.