Slimsæk betændelse (Trochanter bursit)

Hvad er slimsæk betændelse i hoften?
På ydersiden af hoften i højde med hofteleddet findes en række slimsække (bursae).
De ligger langs med og mellem sener, som passerer forbi hoften for at senerne kan glide bedst muligt.Et knoglet udspring fra lårbenet, trokanter major, er det vigtigste pejlemærke i dette område.
En trokanterbursit er en irritation i slimsække ved eller over trokanter major på ydersiden af låret.
Her kan der også opstå irritation i en eller flere af slimsækkene. Sener fæster sig til trokanter major i samme område.
Ved overbelastning, fx hos langdistanceløbere, kan der opstå en irritation af musklernes sene. Det er dog ofte vanskeligt at skelne mellem seneirritation og slimsækirritation.
Det kan også være vanskeligt at skelne mellem trokanterbursit og gluteus medius tendinit. Derfor omtales de her under et.

Hvilke symptomer giver trokanterbursit i hoften?
Hovedsymptomet er smerter på ydersiden af låret/hoften. Personen har ofte særlig ondt over det mest knoglede udspring (trokanter major) på ydersiden af hoften.
Nogle gange kan smerterne stråle ned langs ydersiden af låret.Smerten bliver ofte værre, når du går eller udfører bevægelser, som særligt belaster sædemuskulaturen.
Det kan fx være, når du går på trapper eller i bakker, eller når du rejser eller sætter dig. Konstante, jagende smerter er også almindelige.
Smerten bliver ofte værre når du ligger på den betændte side. Men ofte vil du have smerter uanset, hvilken side du ligger på om natten.
I nogle tilfælde er smerterne så generende, at du ikke kan gå normalt, men halter.

 

Bækkenplager hos gravide

Bækken hofte lyske lidelser er en af de almindeligste årsager til sygemelding blandt gravide. Bækkenlidelser er en ufarlig tilstand både for mor og foster. Bækkenløsning er et velkendt begreb i denne sammenhæng, men fagpersoner vælger oftere at gå bort fra denne diagnose da ca 80% af dem faktisk er bækkenlåsning og kan behandles hos en kiropraktor. Hos os behandler vi gravide hele vejen frem til fødsel, og gerne igen lige efter hvor man tager den lille med til en tjek.


Bækkenløsning

Bækkenløsning er en naturlig proces, der sker hos alle gravide for at forberede bækkenet til fødsel. Derfor forsøger fagpersoner at gå bort fra diagnosen som noget farlig og i stedet kalde det «bækkenlidelse hos gravide», hvis bækkenløsningen medfører smerte. I de fleste tilfælde drejer det sig om en bækkenlåsning.


Bækkenlåsning

Bækkenlåsning beskriver en tilstand, hvor iliosakralleddet (bækkenleddet) i bækkenet mister funktion og bevægelighed. Som et hold i bækkenet. Dette kan resultere i smerter og muskelspændinger i bækken, sæderegion, lyske og baglår.


Hofteartrose/slidgigt

Artrose, også kaldet slidgigt, rammer primært ledbrusk. Hofteartrose kan ses på almindelig røntgen. Udtalt slidgigt giver ikke nødvendigvis kraftigere symptomer/smerter end en mindre udviklet slidgigt. Symptomerne er meget individuelle. Artrose er den hyppigste ledlidelse og rammer flest over 60 år. Det er vigtigt at få stillet diagnosen tidligt, fordi specifik genoptræning vil forebygge videre udvikling.

HOFTESMERTER

Piriformis-syndrom

Piriformis er en skrå muskel der sidder dybt i balden.
Piriformis syndrom er helt ufarlig, men kan give udstrålende nervesmerter ned i baglåret. Grunden til, at dette kaldes et syndrom, er at spændinger i denne muskel ofte omfatter ubalancer i nærliggende led og muskler i bækken hofte lyske.
Dette fører til ikke hensigtsmæssige bevægelsesmønstre, og der vil ofte være forskel på benlængden.


Psoas smerter

De tre muskler, psoas major, psoas minor og iliacus, danner sammen iliopsoas, den vigtigste hofteleds bøjer vi har. Vi kender den fra dyrene som mørbraden. Når man står oprejst og løfter knæet op, er det primært denne muskel man bruger. Spændinger her kan give både ryg og lyske smerter. Den er meget spændt hos de der sidder meget i løbet af dagen.

 

Kontakt os

Her kan du se det tidsrum hvor vi er tilgængelige i klinikken

  • Mandag - Torsdag

    8:00 - 17:00

  • Fredag

    8:00 - 15:00

  • Lørdag - Søndag

    Lukket