Korsbåndsskader

Knæet har to korsbånd – et forrest og et bagerst. Korsbåndene er passive stabilisatorer i knæet. Forreste korsbånd forhindrer lægbenet i at glide frem i forhold til lårbenet, mens det bagerste korsbånd forhindrer at lægbenet glider bagover i forhold til lårbenet.  Omkring 90% af alle korsbåndsskader rammer det forreste korsbånd.  Ofte rammes også menisk og/eller sideligamenter i forbindelse med korsbåndsskader. Smerter i ben, knæ eller læg.

Anatomi knæet

Iskias

Iskias nerven er en sammensætning af nerverødderne i nedre del af lænden. Iskiasnerven er den største nerve i kroppen og starter nederst i lænden, baner sig vej ud under bækkenet og bagerste del af hoften, under sædemuskulatur og videre ned langs bagsiden af låret, og helt ned til storetåen.

Iskias smerter
Iskias smerter

Falsk iskias

Falsk Iskias er en av årsagerne til smerteudstråling og følelsesløshed i ben. Falsk iskias kan skyldes myoser i balder og hofte, og er helt ufarlig. Udstrålende smerte i benet er en nok så almindelig lidelse, men årsagerne kan være mange. Slimsæk, myoser og muskelfiber er nogen.


Springerknæ (Jumpers knee)

Springknæ (jumpers knee) er en lidelse i patellasenen (senen som går fra knæskallen og ned til øvre del af læggen) og ses ofte hos idrætsudøvere som løber og hopper meget. F.eks i basketbold, håndbold og spring gymnastik.

Jumpers knee
Jumpers knee

Skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse skyldes overbelastning af muskel- og senefæste langs indersiden af den nedre 2/3 af skinnebenet og er en meget almindelig belastningslidelse. Dette er den hyppigst forekommende, kroniske belastningsskade hos idrætsudøvere. Tilstanden er specielt hyppig blandt løbere, gymnaster og håndboldspillere.


Løbeknæ

Løbeknæ (Runner’s knee) har fået sit navn fordi tilstanden er hyppigt forekommende hos langdistanceløbere. Tilstanden opstår når de kraftige senespændinger på ydersiden af låret (iliotibialis) irriteres af udspringet på lårbenets ydre del ved knæet, noget som ofte gør det umuligt at løbe uden smerter.

Løberknæ
Løberknæ

Menisk skade

Menisken er en støddæmpende bruskskive inde i knæleddet, der på grund af sin form også hjælper med at stabilisere knæleddet. Skade på den indre menisken er mest almindelig, mens skade på den ydre menisken giver større konsekvenser i forhold til stabilitet. Tidligere opereret man alle meniskskader, nu får man kun et specielt træningsprogram.


Patellofemoral smertesyndrom

Defineres som smerter bagved/rundt om knæskålen, hvor det ikke er muligt at finde en nøjagtig smertegivende struktur via test eller billeddiagnostik. Dette er den mest almindelige idrætsmedicinske lidelse i knæet, og forekommer ofte hos mange forskellige idrætsudøvere. Her skal man undersøge ben knæ læg


Ben Knæ Læg

Osgood Schlatter knæ

Schlatter knæ, også kendt som Osgood-Schlatter syndrom, er en smertefuld tilstand, der primært påvirker unge idrætsudøvere mellem 9-15år i vækstperioden. Denne tilstand opstår på grund af overbelastning af knæets sene og kan føre til smerte, hævelse og begrænset bevægelighed.
Her er nogle vigtige punkter om Schlatter knæ:

Årsager:
Schlatter knæ opstår, når knæsenen, som forbinder knæskallen til underbenet, udsættes for gentagne belastninger. Denne overbelastning kommer ofte under perioder med intensiv vækst, når knogler og sener vokser og modnes i forskellige hastigheder.

Symptomer:
De mest almindelige symptomer på Schlatter knæ inkluderer smerter og ømhed lige under knæskallen. Smerten forværres ved aktivitet og kan også ledsages af hævelse. Knæet kan føles ømt ved berøring, og de flæste kan opleve en lille bule eller hævelse lige under knæet. Nogen gange er smerten så intens at barnet ikke klarer at være aktiv. Det er vigtig at fortælle barnet at smerten IKKE er farlig.

Hos JustHealth behandler vi denne lidelse med god og hurtig effekt!

Kontakt os

Her kan du se det tidsrum hvor vi er tilgængelige i klinikken

  • Mandag - Torsdag

    8:00 - 17:00

  • Fredag

    8:00 - 15:00

  • Lørdag - Søndag

    Lukket