Næsten halvdelen af ​​alle vore patienter søger hjælp til forskellige typer nakkesmerter. Nakkens funktioner er komplekse, og spiller en central rolle i bevægelsesapparatet.
Nakken har mange frihedsgrader og bliver nemt belastet ved daglige gøremål, især kontorarbejde. Finmotorikken i nakken består af et indviklet samspil mellem led, muskler og store dele af vores komplekse nervesystemet.


Nakke undersøgelse hos kiropraktor

Akutte nakkesmerter

Nakkesmerter, også kaldt hold i nakken defineres som smerter eller ubehag lokaliseret i området fra øverste del af skulderpartiet og til undersiden af kranie kanten. Smerterne begrænser bevægelsen i nakken.

Det er meget almindeligt at have nakkesmerter. Undersøgelser viser at 1 af 10 voksne dansker oplever smerter i nakke-/skulderområdet på en helt almindelig dag. I løbet af et helt liv vil ca. halvdelen opleve at have smerter i nakke-/skulderområdet.

Hos de fleste påvirker nakkesmerterne ikke deres daglige gøremål, hver femte person med nakkesmerter vælger at søge behandling, og cirka hver ottende patient, som går til kiropraktor, angiver nakken som det primære problem.

Årsager

Smerter i nakken kan komme fra forskellige strukturer såsom muskler, sener, led eller bruskskiver mellem nakkehvirvlerne. Oftest kan det være umuligt at finde frem til præcist, hvor smerterne kommer fra. Den mest sandsynlige forklaring er, at det nok er en mere kompliceret proces, hvor de ovennævnte strukturer er involveret. Generelt er smerterne dog ikke et udtryk for, at det er farligt.

En beskrivelse af, hvordan smerterne føles er imidlertid ikke altid nok til at forklare, hvorfor man har ondt. Først når man er blevet undersøgt, kan kiropraktoren komme med et reelt bud på, hvor smerterne kommer fra. I de fleste tilfælde kan der ikke stilles en fuldstændig præcis diagnose, og smerterne/symptomerne kaldes funktionsbaserede og uspecifikke. Betegnelser som ”hold i nakken”, ”muskelspændinger”, ”ledlåsning” og ”facetsyndrom” hører til i denne gruppe, der betegnes som akut. I de resterende tilfælde kan der være tale om fx gigt, diskusprolaps og knogleskørhed (osteoporose), disse går under langvarige/tilbagevendende og kroniske.


Prolaps/diskus i nakken

Nakken består af 7 nakkehvirvler. De enkelte ryghvirvler er adskilt fra hinanden af en bruskskive også kaldet diskus. Skiven består af et ydre bindevæv (annulus fibrosus). Den indre del er en blød tyktflydende væske (nucleus pulposus).
Diskus funktion er at dæmpe tryk og belastning i rygsøjlen, og virke som stødpude. Diskus gør, at ryggen er smidig og bevægelig.

Nakken bliver dagligt belastet. Belastningen skyldes især dårlig holdning, samt løft af genstande. Gentaget belastning fører til, at disken bliver slid, og kan danne sprækker. Igennem disse sprækker kan den indre bløde, tyktflydende væske presses ud. Dette kaldes en diskusprolaps. Hvis det bløde væv bliver trykket ud mod rygmarvskanalen, kan det give tryk på en nerverod og/eller på rygmarven.

Symptomerne er afhængige af, hvilken nerverod som påvirkes af diskusprolapsen.

Symptomerne er ofte:

 • Smerter i nakken

 • Udstrålende nervesmerter i skulder/arm
 • Nedsat følesans

 • Nedsat kraft i armen

 • I sjældne tilfælde kan en stor diskusprolaps i nakken trykke på rygmarven. Dette giver vanskeligheder med at gå som følge af nedsat kraft i benene

 • En stor diskusprolaps i nakken kan også meget sjældent påvirke kontrollen af vandladning, afføring og/eller seksuel funktion

Kiropraktoren behandler prolapspatienter daglig med stor succes, jo hurtigere du kommer afsted, jo kortere bliver dit forløb!

Hvis man har nedsat kraft, eller smerterne fortsætter med at være konstante, kan kiropraktoren henvise til en MR scanning.
En prolaps operation i nakken er et relativt stort indgreb. Man er derfor tilbageholdende med operation, og bruger det som sidste udvej.

Sådan ser en diskus ud

 

Cervikobrachialgi

Cervikobrachialgi er en symptomdiagnose af smerter i nakken med udstråling til skulder eller arm. Udstrålingen her stammer dog fra tiggerpunkter i omkringliggende muskler, og ikke påvirkning af en nerve.

Thorax outlet syndrom (TOS) er en meget lignende diagnose.
TOS er et smertesyndrom forårsaget af tryk på nerve og/eller blodkar i
nakke- eller halsregionen, men giver lignende udstråling i skulder og arm. Kompressionen er lokaliseret til kravebenet, første ribben og halsmuskulaturen.

Symptomer:

 • Smerter, følelsesløshed, sovende fornemmelse og tyngdefølelse i den involverede arm, er den almindeligste symptom.
 • Symptomerne er ofte milde og generaliserede, hele armen kan være involveret.
 • Nakkesmerter og hovedpine forekommer oftest samtidig.

Udløsende faktorer:

 • Symptomerne kan komme snigende, efter gentagne eller belastende aktiviteter som langvarigt arbejde ved en computer, eller mekanisk arbejde over skulder højde.
 • Piskesmæld skader er rapporteret at kunne udløse TOS.
 • Idrætsaktiviteter som kast eller svømning kan også udløse fænomenet.
 • Traume eller skade til kravben ved et fald.
Nakkesmerter med udstråling

Slidgigt i nakken

Slidgigt i nakken er en almindelig tilstand i befolkningen, og forekomsten stiger for personer over 50 år. Slidgigt er karakteriseret ved nedsat ledfunktion, nedsat bevægelighed og smerter. Slidgigt giver stivhed i det berørte område

Slidgigt er en meget almindelig lidelse blandt ældre mennesker – statistikkerne viser, at 70 % af alle 60-årige har slidgigt i nakken. Lidelsen rammer både mænd og kvinder, men mænd har en tendens til at udvikle slidgigt i nakken tidligere end kvinder.

Symptomer

Typiske symptomer er smerter og stivhed i og omkring nakken. Hvis slidgigten medfører et tryk på nerverne i nakken, er følgende symptomer også almindelige:

 • Smerter, stivhed og ømhed, der kan sætte sig i skuldre, arme og hænder
 • Prikkende/snurrende fornemmelse i arme, hænder, ben eller fødder
 • Nedsat bevægelighed i nakken
 • Nedsat eller manglende balance
 • Manglende koordinationsevne
 • Hovedpine og svimmelhed

Myalgi nakke/hals

Myalgi eller muskelsmerter/muskelspændinger forekommer meget ofte omkring nakke- og halsmuskulaturen. Muskelsmerter i nakken er mest udbredt blandt kvinder og risikoen stiger med alderen. Nogle har mere alvorlige muskelsygdomme, der giver myalgi, men de fleste nakkesmerter ses som følge af spændinger i nakke og skulderregionen. Nakke smerter kommer ofte af ensidige arbejdsstillinger med dårlig holdning.
50 % af den voksne befolkning i Danmark oplever nakkesmerter i løbet af et år.

Nakkesmerter

Upper Cross Syndrome

Upper Cross syndrom er ikke en skade, men en beskrivelse af en kropsholdning og et mønster af ubalancerede muskler, lokaliseret til hals- og skulderregionen. Dette ses især hos kontorassistenter som sidder på en computer det meste af dagen. Ubalancen kan genetableres ved specifik behandling og genoptræning.

UPPER CROSS SYNDROM
 

Kontakt os

Her kan du se det tidsrum hvor vi er tilgængelige i klinikken

 • Mandag - Torsdag

  8:00 - 17:00

 • Fredag

  8:00 - 15:00

 • Lørdag - Søndag

  Lukket