NAKKESMERTERNæsten halvdelen af ​​alle vore patienter søger hjælp til forskellige nakkeproblemer.
Nakkens funktioner er komplekse, og spiller en central rolle i bevægelsesapparatet.
Nakken har mange frihedsgrader og bliver nemt belastet ved daglige gøremål, især kontorarbejde.
Finmotorikken i nakken består af et indviklet samspil mellem led, muskler og store dele af vores komplekse nervesystemet.Akutte nakkesmerter


Nakkesmerter, også kaldt hold i nakken defineres som smerter eller ubehag lokaliseret i området fra øverste del af skulderpartiet og til undersiden af kraniekanten.

Det er meget almindeligt at have nakkesmerter. Undersøgelser har vist, at 1 af 10 voksne dansker oplever smerter i nakke-/skulderområdet på en helt almindelig dag.
I løbet af et helt liv vil ca. halvdelen opleve at have smerter i nakke-/skulderområdet.

Hos de fleste påvirker nakkesmerterne ikke deres daglige aktiviteter, men hver femte person med nakkesmerter vælger at søge behandling og cirka hver ottende patient, som går til kiropraktor, angiver nakken som det væsentligste problem.

Hvordan føles nakkesmerter?

Der er mange forskellige ord, der kan bruges til at beskrive smerter i nakken. De ord, der typisk anvendes, er: jagende, brændende, murrende, stikkende eller en sovende fornemmelse.

Overordnet kan man føle, at nakken gør ondt, og den kan føles stiv, låst eller spændt. Smerterne kan opleves generelt i hele nakken eller i et mere afgrænset område. Smerterne kan stråle ud i skuldrene, i armene og i hænderne. De kan også stråle op i hovedet, ned mellem skulderbladene eller foran på brystkassen. Nakkemusklerne kan føles spændte og ømme. I tillæg kan man opleve hovedpine, kvalme og svimmelhed.

Årsager

Smerter i nakken kan komme fra forskellige strukturer såsom muskler, led eller bruskskiverne mellem nakkehvirvlerne (de skiver, der kaldes diskus) og ofte kan det være umuligt at finde frem til præcist, hvor smerterne kommer fra. Den mest sandsynlige forklaring er, at det nok er en mere kompliceret proces, hvor mange af de ovennævnte strukturer kan være involveret. Generelt er smerterne dog ikke et udtryk for, at det er noget livsfarligt.

En beskrivelse af, hvordan smerterne føles er imidlertid ikke altid nok til at forklare, hvorfor man har ondt. Først når man er blevet undersøgt, kan kiropraktoren komme med et reelt bud på, hvor smerterne kommer fra. I den overvejende del af tilfældene kan der ikke stilles en fuldstændig præcis diagnose, og smerterne/symptomerne kaldes funktionsbetingede, uspecifikke eller mekaniske. Betegnelser som ”hold i nakken”, ”muskelspændinger”, ”muskulær instabilitet”,”ledlåsning” og ”facetsyndrom” hører til i denne gruppe, der betegnes som nakkesmerter, der opstår akut. I de resterende tilfælde kan der være tale om fx gigt, diskusprolaps og knogleskørhed (osteoporose), disse går under betegnelsen nakkesmerter, der er langvarige/tilbagevendende og kroniske.


Cervikobrachialgi


Cervikobrachialgi er dybest set en symptomdiagnose af smerter i nakken med udstråling til skulder eller arm. Udstrålingen her stammer fra tiggerpunkter i omkringliggende muskler.

Thorax outlet syndrom (TOS) er en meget lignende diagnose.
TOS er et smertesyndrom forårsaget af tryk på nerve og/eller blodkar i
nakke- eller halsregionen, men giver lignende udstråling i skulder og arm. Kompressionen er lokaliseret til kravebenet, første ribben og halsmuskulaturen. Tryk under senen af ​​den store brystmuskel på skulderpartiets forreste side er også mulig.

Symptomer:

 • Smerter, følelsesløshed, sovende fornemmelse og tyngdefølelse i den involverede arm, er de almindeligste symptomer.

 • Symptomerne er ofte vage og generaliserede, hele armen kan være involveret.

 • Nakkesmerter og hovedpine foreligger ofte samtidig.

Udløsende faktorer:

 • Symptomerne kan starte snigende, efter gentagne eller belastende aktiviteter som langvarigt arbejde ved en computer, eller mekanisk arbejde over hoved højde.

 • Piskesmæld skader er rapporteret at kunne udløse TOS.

 • Idrætsaktiviteter som kast eller svømning kan også udløse fænomenet.


Slidgigt i nakken


Slidgigt i nakken er en almindelig tilstand i befolkningen, og forekomsten stiger ved personer over 50 år. Slidgigt er karakteriseret ved nedsat ledfunktion, bevægelighed og smerter.
Slidgigt i nakken udvikler sig gennem slitage af brusk.
Atrose ofte giver stivhed i det berørte område.

Det er en meget almindelig lidelse blandt ældre mennesker – statistikkerne viser, at 70 % af 60-årige har slidgigt i nakken. Lidelsen rammer både mænd og kvinder, men mænd har en tendens til at udvikle slidgigten tidligere end kvinder.

Symptomer

Typiske symptomer er smerter og stivhed i og omkring nakken. Hvis slidgigten medfører et tryk på nerverne i nakken, er følgende symptomer også almindelige:

 • Smerter, stivhed og ømhed, der kan sætte sig i skuldre, arme og fingre

 • Prikkende/snurrende fornemmelse i arme, hænder, ben eller fødder

 • Nedsat bevægelighed i nakken

 • Nedsat eller manglende balance

 • Manglende koordinationsevne


Myalgi nakke/hals


Myalgi eller muskelsmerter/muskelspændinger forekommer meget ofte omkring nakke- og halsmuskulaturen og er meget almindeligt.
Muskelsmerter i nakken er mest udbredt blandt kvinder og risikoen stiger med alderen. Nogle har mere alvorlige muskelsygdomme, der giver myalgi, men de fleste nakkesmerter ses som følge af spændinger i nakke og skulderregionen. Nakkemyalgi kommer ofte af ensidige arbejdsstillinger eller et generelt højt spændingsniveau.
Op til 50 % af den voksne befolkning oplever nakkesmerter i løbet af et år.


Upper Cross Syndrome


Upper Cross syndrom er ikke en skade, men en beskrivelse af en kropsholdning og et mønster af ubalancerede muskler, lokaliseret til hals- og skulderregionen. Dette ses især hos kontorassistenter som sidder ned det meste af dagen. Ubalancen kan genetableres ved specifik behandling og genoptræning.


Prolaps/diskus i nakken


Nakken består af 7 nakkehvirvler.De enkelte ryghvirvler er adskilt fra hinanden af en bruskskive også kaldet diskus. Skiven består af et ydre bindevæv (annulus fibrosus). Den indre del er en blød tyktflydende væske (nucleus pulposus).
Diskus funktion er at dæmpe tryk og belastning af rygsøjlen, og virke som stødpuder.
Diskus gør, at ryggen er smidig og bøjelig.

Nakken bliver dagligt belastet. Belastningen skyldes især kroppens vægt samt løft af genstande. Gentaget belastning fører til, at disken bliver slid, og kan danne sprækker.
Igennem disse sprækker kan den indre bløde, tyktflydende væske presses ud. Dette kaldes en diskusprolaps.

Hvis det bløde væv bliver trykket ud mod rygmarvskanalen, kan det give tryk på en nerverod og/eller på rygmarven.

Symptomerne er afhængige af, hvilken nerverod som påvirkes af diskusprolapsen.

Symptomerne er ofte:

 • Smerter i nakken

 • Udstrålende nervesmerter i skulder/arm

 • Nedsat følesans

 • Nedsat kraft i armen

 • I sjældne tilfælde kan en stor diskusprolaps i nakken trykke på rygmarven. Dette giver vanskeligheder med at gå som følge af nedsat kraft i benene

 • En stor diskusprolaps i nakken kan også påvirke kontrollen af vandladning, afføring og/eller seksuel funktion

Kiropraktorer behandler patienter i den akutte fase,der gives udvidet tilskud til kiropraktorbehandlingen efter den nye prolapspakken fra sundhedsstyrelsen.

Hvis man har betydelig nedsat kraft, eller hvis smerterne fortsætter med at være intense, kan kiropraktoren i samarbejde med egen læge henvise til en kirurgisk vurdering.
En prolaps operation i nakken er et relativt stort indgreb. Man er derfor tilbageholdende med operation.Åbningstider

Her kan du se det tidsrum hvor vi er tilgængelige i klinikken


Mandag
8:00 – 17:00
Tirsdag
8:00 – 17:00
Onsdag
8:00 – 17:00
Torsdag
8:00 – 17:00
Fredag
8:00 – 14:00
Lørdag
Lukket
Søndag
Lukket

BOOK EN TID

Kontakt os

Oddervej 202 1.th
8270 Højbjerg, Aarhus
Danmark
Kontakt:
Tlf: 86249090

post@justhealth.dk
CVR – 37815551

Facebook

SuperWebTricks Loading...

Trustpilot

Copyright Kiropraktor MJ Aps