Forstuvet ankel

Fod & ankel er omgivet af flere ledbånd og en ledkapsel, der sammen med muskulatur er med til at stabilisere leddet og de mange småknogler i mellemfoden.
En forstrækning opstår ved at man under landing forvrider foden, noget som kan medføre skade på de ulige strukturer. Skaden kan variere fra lette forstrækninger til totale afrivninger af ledbånd.


Akillessenen

Akillessenen er den tykkeste og stærkeste sene i kroppen. Denne sene er udsat for store belastninger, særligt under løbe- og hoppeaktiviteter. Akillessenen er fælles sene for de to største muskler i læggen (gastrocnemius og soleus) og hæfter på hælbenet.
Akut akillessenebetændelse kalder man i dag akut akillessenelidelse, og kronisk akillessenebetændelse kalder man langvarig akillestendinose som viser tegn på mer slitage af senen.
Hos JustHealth hjælper vi dig til at blive smertefri ved hjælp af chokbølge behandling, samt forebyggelse med genoptræning.


Skæv storetå/Hallux valgus

Hallux valgus er en fejlstilling af storetåen, således at den vrides indad i retning af lilletåen. Samtidig er storetåens led vredet indover i retning af den anden fod. Denne lidelse kan give mange smerter i tå, fod & ankel, forandre på din gange, og derfor forårsage smerter andre steder.


Tåpudesmerter

Metatarsalgi betyder øm tåpude, eller forfod. Metatarsalgi er sammensat af ordene metatarse og algi. Metatarsene er navnet på de fem knogler i foden, der forbinder midterfoden med tæerne. Algi betyder smerte. Denne type lidelse kommer tit af at gå ofte i høje hæle.

Fod & ankel
Fod & ankel

Mortons neuroma

Mortons neurom er en godartet vækst, eller fortykkelse af en nerve, som går til tæerne. Hævelsen er mest almindelig mellem 2. og 3. eller 3. og 4. tå (1. tå er storetåen og 5. tå er lilletåen). Mange kilder anser det ikke som et ægte neurom, men snarere som en fibrøs vævsdannelse rundt om nerven. Denne lidelse forekommer tit ved at gå i forkert fodtøj. Hos JustHealth kan vi hjælpe dig til smertefrihed ved tilpassede indlæg.
For mere info om vores indlæg læs om vores produkter her www.tog.com/patientsite/GaitScan.aspx


Hælsmerter/Hælspore/Plantar fascitt

Plantar fascitt er en overbelastning i sene/muskel i svangsenen som kaldes plantarfascien. Bindevævet hæfter under foden på indersiden af hælen og går i en vifteform frem mod tæerne.

Hælspore
Går man for længe med plantar facitt kan den udvikle sig til hælspore hvor der dannes kalk i tilhæftningen til hælen. Denne lidelse tager længer tid at komme af med. Den anbefalede behandling er chokbølger.

CHOKBØLGE BEHANDLING

Haglunds hæl

Haglunds hæl er en knogle udvækst øverst på den bagerste del af hælbenet hvor akillessenen hæfter. Den spidse udvækst kan gøre at der bliver mindre plads mellem benet og akillessenen, og derved irritere selve senen og det bløde væv i området, således at man får hælsmerter. Her sidder der en lille slimsæk, der kan blive betændt og hævet (bursitt), hvis der opstår friktion mellem hælbenet og ens fodtøj. Dette giver en karakteristisk kugle på bagsiden af hælen.


Hælsmerter hos børn/unge – Severs syndrom

Severs hæl – Hælsmerter hos børn

Klager dit barn over uforklarlige smerter i hælen? Så er der en sandsynlighed for at de har Severs syndrom. En smertefuld tilstand, der primært rammer børn i voksealderen og stadig er relativ ukendt i Danmark. 

Årsag
Gentagende mekanisk træk fra akillessenen, og gentagen belastninger på hælen, kan give en inflammations proces av apofysen (vækstsonen) til hæl- knoglen hos unge personer mellem 8-14 år. Denne vækstsone lukkes vanligvis omkring 14-15 års alderen.

Andre årsager

 • Hurtig vækst
 • Høj belastnings aktiviteter som fodbold, håndbold og andre aktiviteter med mange stop og løb, samt spring.
 • Dårlig skotøj
 • Stram akillessene
 • Platfod – andre biomekaniske fodproblemer

Symptomer

Smerte bagpå hælen hos unge. Smerten tiltager tit ved gange. Ofte haltende gange. Det kan opstå på en, eller begge hæler. Der er ømhed når man trykker på området og på begge siderne av hælen.

Vurdering

Fod & ankel undersøges. I tillæg undersøges funktion i ryg, bækken, hofter, knæ og fødder. I nogen tilfælde bliver undersøgelsen suppleret med røntgenbilder av hælbenet for at vurdere vækstsonen (apofysen).

Behandling

 • Begrænse aktivitet der gør ondt
 • Chokbølger
 • Tilpasse indlæg der støtter og aflaster hælen
 • Løsne i spændt muskulatur i læg og baglår
 • Tape

Overpronation

Pronation er den rullebevægelse foden gør, når den rammer jorden. Normalt starter bevægelsen på ydersiden af hælen, ruller fremover og afslutter med storetåen. Korrekt pronation er vigtig for at fordele belastningen over hele foden og absorbere stød.
Overpronation er den rullende bevægelse indad, som foden gør, når den rammer jorden. Du har sikkert set mange på gaden, som har trådt deres sko ned på indersiden, og hvor hælene falder indad. (se billede under)

Overpronation er meget almindeligt og forårsager spænding i muskler og bindevæv, som har udspring i bækken og lænd. Dette påvirker knæstilling, bækkenposition og rygsøjle, som igen meget ofte fører til diverse smerter og problemer, blandt andet i knæ og ryg.
En række problemer er knyttet til overpronation – blandt andet plantar fascitt, skinnebensbetændelse, slidgigt (artrose), hælspore og løberknæ.

Korrekt fodtøj og tilpassede indlæg er vigtig for at forebygge overbelastninger, eller skader til fod & ankel.

Overpronation

Kontakt os

Her kan du se det tidsrum hvor vi er tilgængelige i klinikken

 • Mandag - Torsdag

  8:00 - 17:00

 • Fredag

  8:00 - 15:00

 • Lørdag - Søndag

  Lukket