FOD & ANKELForstrækning af anklen


Ankelleddet er omgivet af flere ledbånd og ledkapsler, der sammen med muskulatur er med til at stabilisere leddet. En forstrækning opstår ved at man under landing forvrider foden, noget som kan medføre skade på de ulige strukturer. Skaden kan variere fra lette forstrækninger til totale afrivninger af ledbånd.Akillessenen


Akillessenen er den tykkeste og stærkeste sene i kroppen. Denne sene er udsat for store belastninger, særligt under løbe- og hoppeaktiviteter. Akillessenen er fælles sene for de to største muskler i læggen (gastrocnemius og soleus) og har er fæstet på hælbenet. Akut akillessenebetændelse kalder man i dag akut akillessenelidelse, og kronisk akillessenebetændelse kalder man langvarig akillestendinose som viser tegn på mer slitage af senen. Hos JustHealth hjælper vi dig til at blive smertefri ved hjælp af chokbølge behandling, samt forebyggelse med genoptræning.


Skæv storetå/Hallux valgus


Hallux valgus er en fejlstilling af storetåen, således at den vrides indad i retning af lilletåen. Samtidig er storetåens led vredet indover i retning af den anden fod. Denne lidelse kan give mange smerter, forandre på din gange, og derfor forårsage smerter andre steder.


Tåpudesmerter


Metatarsalgi betyder øm tåpude, eller forfod. Metatarsalgi er sammensat af ordene metatarse og algi. Metatarsene er navnet på de fem knogler i foden, der forbinder midterfoden med tæerne. Algi betyder smerte. Denne type lidelse kommer tit af at gå ofte i høje hæle.Mortons neuroma


Mortons nevrom er en godartet vækst eller fortykkelse af en nerve, som går til tæerne. Nevromet (også kaldet en nerveknude) er mest almindelig mellem 2. og 3. eller 3. og 4. tå (1. tå er storetåen og 5. tå er lilletåen). Mange kilder anser det ikke som et ægte nevrom, men snarere som en fibrøs vævsdannelse rundt om nerven. Denne lidelse forekommer tit ved at gå i forkert fodtøj. Hos JustHealth kan vi hjælpe dig til smertefrihed ved tilpassede indlæg.


Hælsmerter/Hælspore/Plantar fascitt


Plantar fascitt er en irritation i sene/muskel under foden som kaldes plantarfascien. Bindevævet er fæstnet under foden på indersiden af hælbenet og går i vifteform frem mod tæerne.

Hælspore
Går man længe med plantar facitt kan den udvikle sig til hælspore hvor der dannes kalk i tilhæftningen til hælen.

Hælsmerter hos børn – Morbus Sever, Severs sygdom

Smertefuld betændelse ved fæstet for hælsenen, som hovedsagelig forekommer hos børn i puberteten.

Forekomst
Tilstanden er mest almindelig blandt fysisk aktive piger i alderen 8-10 år og blandt fysisk aktive drenge i alderen 10-12 år
Betændelsen forekommer sjældent blandt ældre teenagere, fordi hælen holder op med at vokse omkring 15-årsalderen

Special tilpassede indlæg kan aflaste så barnet kan holde sig i gang med aktivitet. Smerterne er ikke farlig, det er kun smerten som er den begrensede factor.Haglunds hæl


Haglunds hæl er en knogle udvækst øverst på den bagerste del af hælbenet (calcaneus) hvor akillessenen hæfter. Den spidse udvækst kan gøre at der bliver mindre plads mellem benet og akillessenen, og derved irritere selve senen og det bløde væv i området, således at man får hælsmerter. Her sidder der en lille slimsæk, der kan blive betændt og hævet (bursitt), hvis der opstår friktion mellem hælbenet og ens fodtøj. Dette giver en karakteristisk kugle på bagsiden af hælen.


Hælsmerter hos børn/unge – Severs syndrom


Årsag

Gentagende mekanisk træk fra akillessenen, og gentagen belastninger på hælen, kan give en inflammationsprocess av apofysen (vækstsonen) til hæl- knoglen hos unge personer mellem 8-14 år. Denne vækstsone lukkes vanligvis omkring 14-15 års alderen.

Andre årsager

 • Hurtig vækst

 • Høj belastnings aktiviteter som fodbold, håndbold og andre aktiviteter med mange stop og løb, samt spring.

 • Dårlig skotøj

 • Stram akillessene

 • Platfod – andre biomekaniske fodproblemer

Symptomer

Smerte bagpå hælen hos unge. Smerten tiltager tit ved gange. Ofte haltende gange. Det kan oppstå på en, eller begge hæler. Af og til ses en lokal hævelse i området. Der er ømhed når man trykker på området og på begge sidene av hælen.

Vurdering

Fod og læg undersøges. I tilæg undersøges funktion i ryg, bækken, hofter, knæ og fødder. I nogen tilfælde bliver undersøgelsen suppleret med røntgenbilder av hælbenet for at vurdere apofysen (vækstsonen).

Behandling

 • Begrænse aktivitet der gør ondt

 • Chokbølger

 • Tilpasse indlæg der støtter og aflaster hælen

 • Løse op i spændt muskulatur i læggene

 • Lave om på træning som forværrer tilstand

 • Tape


Overpronation


Pronation er den rullebevægelse foden gør, når den rammer jorden. Normalt starter bevægelsen på ydersiden af hælen, ruller fremover og afslutter med stortåen. Korrekt pronation er vigtig for at fordele belastningen over hele foden og absorbere stød.
Overpronation er den rullende bevægelse indad, som foden gør, når den rammer jorden. Du har sikkert set mange på gaden, som har trådt deres sko ned på indersiden, og hvor hælene falder indad. (se billede under)

Overpronation er meget almindeligt og forårsager spænding i muskler og bindevæv, som har udspring i bækken og lænd. Dette påvirker knæstilling, bækkenposition og rygsøjle, som igen meget ofte fører til diverse smerter og problemer, blandt andet i knæ og ryg.

En række problemer er knyttet til overpronation – blandt andet plantar fascitt, skinnebensbetændelse, slidgigt (artrose), hælspore og løberknæ.

Årsager

Der kan være flere grunde til, at man overpronerer. En sådan fejlstilling forplanter sig hurtigt, så man kan få problemer højere oppe i kroppen – for eksempel i knæ, hofter og bækken.

Det er også almindeligt at overpronere, fordi foden prøver at kompensere for fejlstillinger. En af de største årsager er, at man kompenserer for fejlstillinger i foden. Dette kan være fejlstillinger man har haft, siden man var barn, og foden kompenserer ved at overpronere. Her kan kiropraktoren nemt korrigere dine fejlstillinger.

Andre årsager kan være stramme lægmuskler, forskelle i benlængde, rotation i hofte/bækken eller ensidig belastning på hårdt og fladt underlag. Graviditet og overvægt gør også, at man kan være specielt udsat for overpronation.

Korrekt fodtøj og tilpassede indlæg er vigtig for at forebygge overbelastninger, eller skader.Åbningstider

Her kan du se det tidsrum hvor vi er tilgængelige i klinikken


Mandag
8:00 – 17:00
Tirsdag
8:00 – 17:00
Onsdag
8:00 – 17:00
Torsdag
8:00 – 17:00
Fredag
8:00 – 14:00
Lørdag
Lukket
Søndag
Lukket

BOOK EN TID

Kontakt os

Oddervej 202 1.th
8270 Højbjerg, Aarhus
Danmark
Kontakt:
Tlf: 86249090

post@justhealth.dk
CVR – 37815551

Facebook

SuperWebTricks Loading...

Trustpilot

Copyright Kiropraktor MJ Aps