Korsbåndsskader

Knæet har to korsbånd – et forrest og et bagerst. Korsbåndene er passive stabilisatorer i knæet. Forreste korsbånd forhindrer lægbenet i at glide frem i forhold til lårbenet, mens det bagerste korsbånd forhindrer at lægbenet glider bagover i forhold til lårbenet.  Omkring 90% af alle korsbåndsskader rammer det forreste korsbånd.  Ofte rammes også menisk og/eller sideligamenter i forbindelse med korsbåndsskader.

Anatomi knæet

Iskias

Iskias nerven er en sammensætning af nerverødderne i nedre del af lænden. Iskiasnerven er den største nerve i kroppen og starter nederst i lænden, baner sig vej ud under bækkenet og bagerste del af hoften, under sædemuskulatur og videre ned langs bagsiden af låret, og helt ned til storetåen.

Iskias smerter
Iskias smerter

Falsk iskias

Falsk Iskias er en av årsagerne til smerteudstråling og følelsesløshed i ben. Falsk iskias kan skyldes myoser i balder og hofte, og er helt ufarlig. Udstrålende smerte i benet er en nok så almindelig lidelse, men årsagerne kan være mange. Slimsæk, myoser og muskelfiber er nogen.


Springerknæ (Jumpers knee)

Springknæ (jumpers knee) er en lidelse i patellasenen (senen som går fra knæskallen og ned til øvre del af læggen) og ses ofte hos idrætsudøvere som løber og hopper meget. F.eks i basketbold, håndbold og spring gymnastik.

Jumpers knee
Jumpers knee

Skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse skyldes overbelastning af muskel- og senefæste langs indersiden af den nedre 2/3 af skinnebenet og er en meget almindelig belastningslidelse. Dette er den hyppigst forekommende, kroniske belastningsskade hos idrætsudøvere. Tilstanden er specielt hyppig blandt løbere, gymnaster og håndboldspillere.


Løbeknæ

Løbeknæ (Runner’s knee) har fået sit navn fordi tilstanden er hyppigt forekommende hos langdistanceløbere. Tilstanden opstår når de kraftige senespændinger på ydersiden af låret (iliotibialis) irriteres af udspringet på lårbenets ydre del ved knæet, noget som ofte gør det umuligt at løbe uden smerter.

Løberknæ
Løberknæ

Menisk skade

Menisken er en støddæmpende bruskskive inde i knæleddet, der på grund af sin form også hjælper med at stabilisere knæleddet. Skade på den indre menisken er mest almindelig, mens skade på den ydre menisken giver større konsekvenser i forhold til stabilitet. Tidligere opereret man alle meniskskader, nu får man kun et specielt træningsprogram.


Patellofemoral smertesyndrom

Defineres som smerter bagved/rundt om knæskålen, hvor det ikke er muligt at finde en nøjagtig smertegivende struktur via test eller billeddiagnostik. Dette er den mest almindelige idrætsmedicinske lidelse i knæet, og forekommer ofte hos mange forskellige idrætsudøvere. Her skal man undersøge ben knæ læg

Ben Knæ Læg

 

Kontakt os

Her kan du se det tidsrum hvor vi er tilgængelige i klinikken

  • Mandag - Torsdag

    8:00 - 17:00

  • Fredag

    8:00 - 14:00

  • Lørdag - Søndag

    Lukket