Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er en almindelig lidelse. Selvom forekomsten af spændingshovedpine varierer på verdensplan, oplever 3 ud af 4 danskere (74%) denne form for hovedpine i løbet af et år.
Statistikken viser, at lidt flere kvinder end mænd lider af spændingshovedpine.

Denne type hovedpine kan være mild til moderat, men den kan være invaliderende for dem, der lider af hyppige anfald. I dette blogindlæg udforsker vi, hvad der forårsager spændingshovedpine, hvordan den kan diagnosticeres, behandles, samt hvad man selv kan gøre for at forebygge gentagne episoder.

Spændingshovedpine er en form for hovedpine, der ofte beskrives som en spænding eller trykken omkring den øvre del af hovedet, og omkring panden. Symptomer inkluderer normalt ømhed i hovedbunden, og spændinger  omkring nakken og skuldrene. Disse hovedpiner kan vare fra få timer til flere dage og kan være ledsaget af mild følsomhed over for lys eller lyd.

Årsager til Spændingshovedpine

Der kan være mange årsager til spændingshovedpine. Disse årsager er ofte indbyrdes forbundne og kan opstå individuelt eller i kombination med hinanden. At identificere og adressere disse faktorer kan være afgørende for effektiv behandling og forebyggelse af spændingshovedpine.
Herunder har vi listet et par af de mest hyppige årsager til spændingshovedpine:

Spændinger i nakke og skuldre regionen

En af de mest almindelige årsager til spændingshovedpine er spændinger i nakken og skulder regionen. Langvarig stress, statiske stillinger og ensformige bevægelser kan føre til ophobning af spændinger og affaldsstoffer i nakke, skuldre og hovedbundsmuskler. Dette kan resultere i en fornemmelse af stramhed eller tryk omkring hovedet, hvilket udløser en spændingshovedpine.

Dårlig kropsholdning

At sidde dårlig/ubehagelig i lange perioder kan belaste musklerne i både lænd, nakke og skuldre. Når holdningsmuskulatur er svagt, tager de store muskelgrupper over. Dette skaber spændinger, overbelastninger og smerter der kan forårsage hovedpine. Nyere forskning viser at der intet er noget der hedder “dårlig holdning”

Øjenbelastning og skærmbrug

Du kender sikkert til den tunge følelse i øjne og hoved, når du har brugt lidt for meget tid på din mobil eller foran skærmen. Stadig mere skærmbrug, både fra computere og smartphones, kan overanstrenge øjnene. Dette bliver på fagsprog kaldt øjenbelastning. Denne belastning kan forebygges på mange måder. Nogen eksempler er: Skærmbriller, ergoterapeut, øjenlæge, holdningskorrigerende trøjer, bevægelige stole eller massage.

Dehydrering og mangel på søvn

Utilstrækkelig eller ukorrekt hydrering kan påvirke kroppens evne til at fungere korrekt, herunder at opretholde korrekt puls, blodtryk og ernæring til hjernen. Dette kan føre til hovedpine og forværre eksisterende spændingshovedpine. Mangel på søvn kan ligeledes påvirke kroppens evne til at restituere og regenerere. Dette fører til øget muskelspænding og stress, hvilket kan udløse spændingshovedpine.

Hvis du er en af de mange der døjer med spændingshovedpine, og har brug for professionel hjælp og vejledning, eller har spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte klinikken JustHealth.
Vores erfarne team af tværfaglige specialister står klar til at hjælpe dig med at lindre dine smerter og genoprette optimal funktionen.
<Book din tid HER i dag> for en smertefri tilværelse.

Har du brug for en behandling? Book en tid

Bestil tid Ring til os Find vej